Photo by http://cookieandkate.com/page/3/

To tak pod tę wiosnę, której wciąż nie ma 😉

Wiosenna kalafiorowa na kaczce

Skład:

2 nogi z kaczki

3 marchewki

6 średnich ziemniaków

1 cebula

1 mały kalafior

Przyprawy: sól, pieprz, suszona natka pietruszki, suszony koper

A oto jak przyrządzić:

Marchewkę kroimy w krążki i wraz z całą cebulą i nogami z kaczki zalewamy zimną wodą (2,5 litra). Doprawiamy solą, pieprzem, natką. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem – godzinę.

Photo by www.grazine.pl

Photo by www.grazine.pl

Ziemniaki kroimy w kostkę, kalafior rozdrabniamy w różyczki. Przecedzamy bulion, marchew i kaczkę odkładamy. Cebulę wyrzucamy. Bulionem zalewamy kalafior i ziemniaki.

Gotujemy do uzyskania przez warzywa miękkości, dodajemy marchew i mięso obrane z kaczki. Można doprawić śmietaną i koperkiem.

Pyszna i pożywna 😉