Czasem tygodniami jadę na sprawdzonych przepisach, a czasem eksperymentuję. Tak czy inaczej – moja kuchnia zawsze pachnie, a smaki są wyraziste. Dziś miałam natchnienie i przygotowałam coś, na co miałam smak. Wstępnie miały być krewetki, grzybki, ale w osiedlowym sklepie takich rarytasów nie było (czego ja się spodziewałam?). No więc wybrałam z tego co było i  powstała wyśmienita, zdrowa i aromatyczna potrawa. Sama byłam pod wrażeniem takiej kompozycji.

Kasza gryczana z suszonymi pomidorami i szparagami.

Skład:

150 g suszonych pomidorów marynowanych w oliwie z oliwek

200 g białego sera półtłustego

200 g kaszy gryczanej prażonej

pęczek białych szparag / ok. 20 sztuk

1/2 cebuli

pęczek natki pietruszki

3 ząbki czosnku

olej rzepakowy

1/4 cytryny

łyżka koncentratu pomidorowego

pół łyżeczki pieprzu ziołowego

sól morska

a b c

A oto jak przyrządzić:

Kaszę gryczaną należy przygotować wg. zaleceń producenta, przepłukać w zimnej wodzie, odsączyć.

Umyte szparagi pozbawiamy końcówek, oczyszczamy obieraczką i kroimy w 4 cm kawałki. Podduszamy je na parze, pod przykryciem przez ok. 15-20 minut tak, aby nabrały miękkości.

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkim ogniu,  na oleju rzepakowym – do zarumienienia. Dodajemy suszone pomidory, a następnie kaszę gryczaną, posiekaną natkę pietruszki, pieprz ziołowy i sok z cytryny. Smażymy przez 3 minuty często mieszając, doprawiamy do smaku solą morską.

Następnie dokładamy szparagi i całość smażymy jeszcze 2 -3 minutki. Przed podaniem – danie polewamy łyżką czystego oleju rzepakowego i uwieńczamy plastrem twarogu.

Efekt? Moje kubki smakowe są zachwycone 😉 Polecam

d e f g