Jak dla mnie – rosół to królowa zup! A może raczej król…? Nigdy się nie marnuje i zawsze można wykorzystać go do kolejnych potraw. Za błąd uważam gotowanie rosołu na tzw. „rosołowym” – kasa w błoto. Lepiej ugotować go więcej, lepiej, np. na dwóch piersiach z kurczaka, a potem i zupę i mięso wykorzystać na pyszne risotto. Ekonomicznie? Ekonomicznie! Rosół to jeden z sekretów idealnego risotto.

Aksamitne risotto

Skład

oliwa z oliwek

100 g masła

1 cebula

2 piersi z kurczaka

250 g brązowych pieczarek

1-1,5 litra wywaru z kurczaka / rosołu

1 papryka

1 cukinia

pół puszki kukurydzy

200 g ryżu do risotto

pieprz, sól, suszona natka pietruszki

tarty parmezan

A oto jak przyrządzić:

Dzień 1

Gotujemy na obiad duży gar rosołu na co najmniej dwóch piersiach z kurczaka (przepis na idealny rosół znajdziesz TUTAJ). Zjadamy pyszny obiad, a pozostałość wywaru (1-1,5 litra) i 2 piersi z kurczaka pozostawiamy na kolejny dzień.

Dzień 2

Przygotowujemy składniki. Obieramy i kroimy pieczarki, cukinię, paprykę, cebulę.

PIECZARY

W jednym garnku odgrzewamy wywar (rosół). W drugim – dużym garnku (lub na dużym woku) rozgrzewamy oliwę i 1/4 kostki masła (uwaga! w garnku tłuszcz może trochę strzelać).

Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do lekkiego zezłocenia. Dodajemy ugotowanego dzień wcześniej kurczaka porozrywanego na drobne kawałki i pieczarki. Smażymy kilka minut, w razie potrzeby dodajemy oliwy lub masła i podlewamy rosołem. Dodajemy pokrojoną wcześniej w kostkę paprykę, cukinię i pół puszki kukurydzy, smażymy kilka minut i dodajemy ryż.

Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu cały czas podlewając rosołem tak, aby składniki były nim przykryte. W zależności od tego jak aksamitne w smaku ma być danie, dodajemy masła, które jest drugim sekretem risotto i składa się na jego sukces 😉

Całość należy bardzo często mieszać, a gotowanie trwa ok. 20-30 minut. Gotujemy tak długo aż ryż lekko zmięknie (w zasadzie powinien on być twardawy – taki pół na pół), wywar się wygotuje, a potrawa osiągnie kremową konsystencję. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzem, mieloną pietruszką. Gotowe danie posypujemy parmezanem.

Oczywiście risotto można przyrządzać na wiele sposobów, np. z białym winem i wtedy jest wyśmienite. Ja jednak przyrządziłam dziś danie w opcji dla całej rodziny – w tym rocznego malucha. To jedno z jego ulubionych! Mam nadzieję, że podejdzie Wam ten przepis. Danie jest naprawdę pyszne.

RISOTTO