Szybki przepis na pożywne danie. Warzywa z mięsem mielonym i ryżem.

Skład:

pół selera

2 pietruszki

2 marchewki

1 papryka czerwona

1 cebula

oliwa z oliwek

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

0,5 litra bulionu warzywnego

500 g mięsa mielonego

1 torebka ryżu

sos sojowy

przyprawy: sól, pieprz, carry, oregano, papryka słodka

A oto jak przyrządzić:

Paprykę, seler, marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie paski. Wszystko razem wrzucamy do bulionu, gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie kroimy cebulę i smażymy ją na oliwie do zezłocenia po czym dodajemy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, papryką słodką, a także sporą ilością carry i 2 łyżkami sosu sojowego. W razie potrzeby podlewamy oliwą.

Oddzielnie gotujemy ryż. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie już podsmażone wszystko razem mieszamy (warzywa wraz z bulionem). Dodajemy łyżeczką koncentratu pomidorowego. Trzymamy na wolnym ogniu tak długo, aż bulion odparuje. Mieszamy z ryżem, doprawiamy do smaku.

Smacznego!