Skład:

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

400 g puszka pomidorów

1 kubek czerwonej soczewicy

1 litr bulionu warzywnego

kilka plastrów pora (korzeń)

1 łodyżka selera naciowego

przyprawy: koper, sól, pieprz, papryka słodka, chilli

 

A oto jak przyrządzić:

Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni Wok, na oliwie podsmażamy je do zezłocenia. Dodajemy pomidory z puszki i soczewicę. Smażymy dalej, rozcierając większe kawałki pomidorów. Dolewamy bulion warzywny, dodajemy por i seler. Całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 20 min. (tak, aby soczewica zmiękła). Doprawiamy suszonym koprem, pieprzem, solą, papryką słodką i szczyptą chilli.

Pyszna i fit zupa z czerwonej soczewicy – gotowa 🙂